Door het coronavirus zijn we ons meer dan ooit bewust van goede hygiëne en desinfectie. Vooral luchtverversingssystemen hebben hierbij de aandacht. Wanneer er voldoende ventilatie in een pand is, verkleint dit de verspreiding van ziekteverwekkers die luchtweginfecties veroorzaken (zoals het coronavirus) aanzienlijk. Door gebruik te maken van UV-C-straling, wordt de kans op besmetting nihil. In dit artikel leggen we kort uit hoe dat in z’n werk gaat.
Bij luchtverversing is afvoer van ‘oude’ lucht en rechtstreekse toevoer van verse buitenlucht nodig. Door deze methode worden eventuele ziekteverwekkers in de lucht niet geretourneerd. Maar de kans is groot dat er bacteriën en virussen in een ventilatiesysteem blijven hangen, waardoor er toch deeltjes in de ‘verse’ lucht komen. Door gebruik te maken van UV-C-straling, verdwijnen deze voor 99,99%.
UV-C-straling wordt al jaren toegepast bij bijvoorbeeld zuivering van drinkwater, desinfectie van gladde oppervlakken en luchtzuivering. Er zijn talloze tests geweest die uitwijzen dat bacteriën en virussen (inclusief diverse corona-varianten) goed reageren op desinfectie met UV-C. Dat wil zeggen: het doodt ze.
UV-C is een kortgolvig ultraviolet licht met een golflengte tussen 200-280 nm. Dit tast het DNA en RNA in cellen aan en is schadelijk voor micro organismen en virussen. Wanneer UV-C-straling in een ventilatiesysteem wordt gebruikt, absorberen deze micro-organismen en virussen het licht, waardoor hun genetisch materiaal wordt aangetast en de cel zich niet meer kan delen.
U leest het: UV-C-straling is een doeltreffende manier om bijvoorbeeld bedrijfsgebouwen, ziekenhuizen en scholen te beschermen tegen bacteriën en virussen.
HIG kan ook uw pand voorzien van UV-C. Zo kunnen wij speciale lampen in de luchtventilatiesystemen installeren of robots plaatsen, die specifieke ruimtes desinfecteren wanneer deze niet worden gebruikt. Ook leveren we UV-C kasten voor het desinfecteren van voorwerpen.
Benieuwd welke UV-C toepassingen interessant is voor uw bedrijf? Neem contact met ons op!
Terug naar het overzicht