Pand 5: een uitdagend project

Vanwege uitbreiding van Zandbergen Vleeswaren B.V. in Haarlem, wordt Pand 5 gerealiseerd. Hierbij is HIG Building Solutions nauw betrokken. Projectleider René van ‘t Hof: “Dit project is veelomvattend en daarom echt een leuke uitdaging. Het gebouw bestaat uit gekoelde productieruimtes en opslag met ondersteunende kantoorruimtes. Duurzaamheid is hierbij het sleutelwoord en alles wordt gedaan op basis van het BREEAM-Outstanding NL keurmerk Nieuwbouw.”

HIG Building Solutions installeert in Pand 5 alle elektronische mogelijkheden, zoals de voedingen, sturingen, inbraak- en toegangsinstallaties en verlichting. “Onze ervaring en kennis is bij dit project echt ontzettend belangrijk. Het is complex en de vleesverwerking mag natuurlijk niet langdurig stil komen te liggen. Hiervoor hebben we bepaalde delen van de installatie delen aangepast, zodat de productie bij onderhoud gewoon door kan gaan. 

Energiebesparend, efficiënt en veilig

Naast dat de installaties energiebesparend zijn, moeten ze ook efficiënt en veilig zijn. “De voeding van het pand bestaat uit een eigen inkoopstation, waar de primaire zijde van de twee transformatoren van 1600 kVA mee gevoed worden. De secundaire zijde van de transformatoren zijn gekoppeld aan twee spanningsrailen (2500 ampère), die zo’n 70 meter lang zijn en de hoofdverdeler van 18 meter lang voeden. Hiervandaan worden alle installaties gevoed, zoals de koelinstallaties en productiemachines. Doordat elke groep apart gezekerd is, wordt alles extra goed beschermt tegen eventuele kortsluiting en overbelasting.”

HIG Building Solutions heeft ook voor energiebesparende verlichting besturingsinstallaties gezorgd. “Middels slimme sensoren en volglichten zorgen we voor een enorme besparing in energie, maar kunnen we het evengoed veilig houden. Als men een gang inloopt gaan alle armaturen op 10% vermogen branden. Hoe dichter diegene bij de armatuur is, hoe sterker die gaat branden (tot bijvoorbeeld 80 of 90%) en andersom. Daarnaast is alle verlichting naar wens te schakelen en te programmeren. Hier wordt ook daglichttoetreding in meegenomen.”

De juiste vakmensen op de juiste plek

René is financieel en uitvoerend verantwoordelijk voor het hele project van Pand 5. “Dat is veel, maar ook ontzettend tof! Ik zorg ervoor dat de juiste monteurs op de juiste plek met de juiste spullen van de juiste leveranciers staan. Alle disciplines, zoals service, onderhoud, keuringen, verbouwen, installatie, storing service van HIG komen in dit project terug en dat maakt het heel erg uitdagend! Het streven is om eind 2019 dit project af te ronden.”

De projectleider beaamt dat dit project alleen kan slagen met goed gekwalificeerde medewerkers. “Het is lastig om de juiste mensen te vinden. Het meeste werk doen we met onze eigen vakspecialisten en soms huren we externe hulp in. Vooral bij zo’n groot project als Pand 5. Met elkaar vinden we altijd een passende oplossing.”

Over Zandbergen

Zandbergen is in 1984 begonnen met het produceren van verschillende vleeswaren. Eind jaren 80 hebben zij zich gespecialiseerd in spekproducten. Sindsdien kent het bedrijf een rijke historie aan groei, diverse nieuwbouw en verbouwingen. Waaronder dus nu Pand 5: een verdubbeling van de productie! Per 1 juli 2019 is Zandbergen & Zn Haarlem Vastgoed BV gefuseerd met Tulip Food Company BV.

Terug naar het overzicht