"Nog even en wij zitten op de mooiste kantoorplek van Waddinxveen"

Nieuwbouw, duurzaam, tijdloos maar wel modern. Dát stond er destijds op het wensenlijstje van Bob Bruijn, eigenaar van Holland Haag. Met het nieuwe kantoorpand in Waddinxveen gaan al die wensen in vervulling. En HIG leverde er, in opdracht van De Vries en Verburg, een bijdrage aan.

Elke dag gaat Bob Bruijn er wel even kijken; bij het nieuwe kantoorpand van Holland Haag in Waddinxveen. Het pand is in oktober opgeleverd en wordt op dit moment ingericht. Het aftellen is begonnen: de tweede helft van december nemen ze met het bedrijf hun intrek in dit nieuwe pand aan de A12, volgens Bob Bruijn ‘de mooiste kantoorplek van heel Waddinxveen en omstreken’.

Bob Bruijn is eigenaar en financieel directeur van Holland Haag, groothandel in gordijnstoffen. Een bloeiend familiebedrijf van bijna honderd jaar oud, dat levert aan woninginrichters en projectinrichting en confectie van gordijnstoffen verzorgt. Het was zijn overgrootvader die in 1920 het bedrijf startte, samen met zijn drie zoons, onder de naam Handelsvereniging Holland. Toen nog met gordijnstoffen én vloerbedekking. Bob Bruijn is inmiddels de vierde generatie die Holland Haag leid. Tot 2012 was hij algemeen directeur, die functie wordt nu bekleed door Agaath den Heijer. “Als vijftienjarige wist ik al dat ik in het bedrijf wilde. Mijn vader was mijn voorbeeld. Ik deed vakantiewerk bij afnemers van Holland Haag en ging naar de Hogere Textielschool in Enschede, waar mijn vader ook op heeft gezeten. Het was echt mijn eigen keuze om in de voetsporen van mijn overgrootvader, grootvader en vader te treden. Toen ik in 1984 als vijfentwintigjarige in de zaak kwam, waarschuwde mijn vader me zelfs nog even: ‘Weet wat je doet, want het betekent levenslang!’ Dat klopt, zo’n bedrijf draag je altijd bij je. Maar ik was al lang met het virus besmet.”

Zichtlocatie aan de A12

Op dit moment is Holland Haag nog gevestigd in Gouda, in het kantoorpand dat de vader van Bob Bruijn in 1974 liet bouwen. Bob Bruijn: “Mijn zusje heeft destijds nog de eerste steen gelegd.” Het pand is inmiddels verouderd, dat was voor Bob Bruijn vijf jaar geleden reden om op zoek te gaan naar een nieuw pand. Op zijn wensenlijstje: nieuwbouw, vrijstaand, duurzaam en liefst ook nog in de buurt van Gouda.

Tijdens zijn zoektocht stuitte hij op een kavel op industrieterrein Coenecoop aan de Zuidelijke Randweg in Waddinxveen, op slechts zo’n vijf kilometer van het huidige pand. De beslissing was snel genomen: dáár zou het nieuwe bedrijfspand komen. Bob Bruijn: “Het is voor een bedrijventerrein het mooiste stukje van Waddinxveen, vind ik. Het ligt aan het spoor, op dit moment wordt er op 400 meter afstand van ons pand een NS-station gebouwd. Dus de ontsluiting is straks perfect. Aan de overkant van het spoor, aan de rand van het bedrijventerrein, komen 2800 woningen. Dat gaat voor de nodige gezelligheid zorgen. En dan ligt het ook nog eens op een zichtlocatie aan de A12, aan het water. Hoeveel plussen wil je hebben op één plek?!”

Goede samenwerking

Er werd door Holland Haag een architect in de arm genomen: Ben Kraan. Bob Bruijn: “Ben Kraan heeft het pand getekend nadat hij eerst de kavel had gezien, het ontwerp is echt helemaal afgestemd op de plek. Op ons verzoek maakte hij een tijdloos ontwerp; het gebouw mag niet over twintig of dertig jaar gedateerd zijn. Ook vonden we het belangrijk dat het een modern pand zou worden, zodat het goed aansluit bij het gezicht van Holland Haag in de markt: een modern, vooruitstrevend bedrijf.”

In januari 2017 ging aannemer De Vries en Verburg van start met de bouw. Bob Bruijn: “Mijn vader heeft de eerste paal geslagen.” Vervolgens is er maandenlang met man en macht gewerkt om het pand in oktober te kunnen opleveren. Voor een groot aantal werkzaamheden werd HIG ingeschakeld; voor de elektrotechniek, verlichting, beveiliging, toegangscontrolesystemen, brandmeldinstallatie, camerasystemen, WIFI, Avaya telefonie-oplossing en de levering van de glasvezelverbinding met de provider.

Bob Bruijn: “De keuze voor HIG is in overleg gegaan met De Vries en Verburg. Wij bouwen nooit en zijn dus ook niet thuis in die wereld. Maar De Vries en Verburg had goede ervaringen met HIG. Wij hebben hun advies om voor HIG te gaan opgevolgd. Dat is ons uitstekend bevallen. HIG heeft zich getoond als een bedrijf dat goed bereikbaar is en goed communiceert. En dus snel reageert als er een vraag gesteld wordt. Onze contactpersoon, Raymond Rehorst, was vaak op de werkvloer, dat was prettig. Maar het gaat nog verder: bij HIG denken ze niet alleen met je mee, ze denken ook vooruit. Het was een bijzonder goede samenwerking, echt heel plezierig. Midden in de zomer bleek dat de brandmeldinstallatie uitgebreid moest worden omdat de verzekeraar ineens strengere eisen ging stellen. Dat werd meteen door HIG opgepakt en er werd tijdens de bouwvak gewoon doorgewerkt om het allemaal op tijd klaar te krijgen. Dat we wat betreft de duurzaamheid van het gebouw een GPR-score van 7,5 hebben behaald, hebben we trouwens ook mede aan HIG te danken.”

Extra hoog magazijn

Het nieuwe pand in Waddinxveen - bestaande uit een bedrijfsruimte van 2500 vierkante meter en een kantoor-  en showroomgedeelte van 1250 vierkante meter  ̶  biedt straks veel meer ruimte dan het huidige pand in Gouda. “We hebben het op de groei gekocht, dat deed mijn vader destijds ook met het pand waarin we nu nog zitten. We groeien hard met Holland Haag, dus we kunnen die extra ruimte ook goed gebruiken.”

Terwijl Bob Bruijn een rondleiding door het pand geeft, komt er nét een vrachtwagen de eerste kokers voor in het magazijn brengen, waarin straks rollen met gordijnstof opgeborgen worden. Nog even en er zullen maar liefst 17000 van die kokers in het magazijn liggen. In datzelfde magazijn zullen straks ook nieuwe machines staan. Bob Bruijn: “We hebben niet alleen geïnvesteerd in een nieuw pand, maar ook in nieuwe machines. We gaan namelijk over op een nieuw, half-geautomatiseerd systeem van werken. Daarmee zal onze productiecapaciteit verviervoudigen. Er zijn in Europa maar vijf leveranciers die met deze machines werken. Speciaal voor deze machines moest het magazijn overigens wel nog twee meter hoger worden, anders pasten ze er niet in.”

Of Bob Bruijn trots is op het nieuwe pand? “Enorm.” En hij verheugt zich nu al op de verhuizing. “Echt een hoogtepunt.” Tot het zo ver is, maakt hij dagelijks zijn rondje door het nieuwe pand. Maar er is nóg iemand die regelmatig bij het nieuwe pand komt kijken: zijn inmiddels negentigjarige vader. “Hij is minstens zo trots als ik!”

Terug naar het overzicht