In 2006 is de renovatie van start gegaan van het voormalig pathologischanatomisch laboratorium (PAL) op het terrein van het Wilhelmina Gasthuis in Amsterdam. Het gebouw kreeg een geheel nieuwe bestemming: het werd ingericht als platform voor de hedendaagse kunst onder de naam SMart. "Ons bureau, Peter Sas Architecten, heeft daarvoor een ontwerp gemaakt en wij hebben HIG Elektrotechniek ingeschakeld voor het verzorgen van alle elektrotechnische en brandtechnische werkzaamheden.
SMart biedt een platform voor hedendaagse kunst.
Het programma omvat gastateliers, expositieruimtes, filmzalen, kantoorruimtes en een groot café. De grote filmzaal/auditorium is ook geschikt voor (muziek-) performers en dansers. Om dit te realiseren waren we genoodzaakt een aantal dingen drastisch te veranderen. Er is bijvoorbeeld een verbinding gemaakt tussen het souterrain en de begane grond. Ook zijn van allerlei kleine ruimtes grote ruimtes voor tentoonstelling en film gemaakt. Het was lastig omdat er met een laag budget gewerkt moest worden. Het maken van een ontwerp binnen het gestelde budget en het verloop van vergunningen leidde dan ook tot enige vertraging
Het werk werd in delen aanbesteed: bouwkundig, werktuigbouwkundig en elektrisch.
HIG heeft de opdracht gekregen voor de e-installatie. Ze hebben, in combinatie met de brandmeldinstallatie, de complete e-installatie inclusief verlichting voor ons verzorgd. Alles bij elkaar een behoorlijke klus. Zo moest in de grote zalen de lichtinstallatie ook op afstand te dimmen zijn. De hele brandmeldinstallatie en de automatische ontruimingsinstallatie zijn ook door HIG aangelegd. Gaandeweg het traject werden de brandeisen aangescherpt dat leverde ook extra werkzaamheden op. Ondanks de vertragingen konden door deelopleveringen geplande seminars en feesten toch nog op de afgesproken data plaatsvinden. En alles functioneert naar behoren.
Het prettige van HIG is dat ze in staat zijn om ook complexe zaken te engineren. Wanneer wij twijfelen over de uitvoerbaarheid van sommige onderdelen, weten zij tijdig de opdrachtgever en architect passende oplossingen te bieden. Ook al verliep het hele restauratieproces soms wat moeizaam, iedereen is thans zeer tevreden met het eindresultaat. Inmiddels heeft dit werk ons een nominatie opgeleverd voor de Geurt Brinkgreve Bokaal, een Amsterdamse prijs voor het hergebruik van oude gebouwen."
Kees van Nunspeet, bouwkundig projectleider Peter Sas Architecten