"Een Blik Achter de Schermen: Matthijs Benschop over zijn Rol als Software Engineer bij HIG Traffic Systems"

HIG Traffic Systems is een volwaardig partner en onafhankelijk specialist binnen de infratechniek. Hun verkeerstechnische installaties bieden kwaliteit en veiligheid voor mens en maatschappij. Bij het ontwikkelen van een verkeerssysteem komt veel kijken. Matthijs Benschop legt uit wat zijn rol als Software Engineer is binnen de projecten van HIG.

Matthijs is in 2008 begonnen bij HIG Traffic Systems. “Ik ben als field service engineer gestart en later doorgegroeid tot software engineer”, vertelt hij. In 2016 is hij weggegaan om meer te zien en te leren, maar begin 2024 keerde hij terug naar HIG. “Ik heb in de tussentijd heel veel verschillende mensen ontmoet en mee samengewerkt en veel kunnen leren, maar bij HIG voelde ik me toch het meest op mijn plek”, aldus Matthijs.

Taken en verantwoordelijkheden

Inmiddels is hij software designer. “Ik schrijf software voor de verschillende verkeerssystemen die wij aanbieden. Zo werk ik aan de snelheidsonderschreidingssystemen die we in tunnels gebruiken. We hebben ook een data-inwinnetwerk. Met kastjes langs de weg meten we data van alle auto's die op de weg rijden”, legt Matthijs uit. Deze data gebruikt HIG voor opdrachtgevers als gemeentes, provincies, Rijkswaterstaat maar ook andere partijen die de weg onderhouden.

Het werk is volgens Matthijs erg divers. “Ik ben bezig met het maken van software maar daar komt veel bij kijken”, verklaart hij. Soms moet hij de klantvraag nog goed in kaart brengen. Dat kan intern of extern zijn. “We hebben verschillende overleggen om met afdelingen onderling goed samen te werken. Als de requirements duidelijk zijn, dan kan ik een goed product maken.”

Naast nieuwe software schrijven, hebben veel van zijn werkzaamheden te maken met de systemen die al bestaan. “We zijn constant bezig met vernieuwing. Als er een nieuwe manier is van het verwerken van data, dan zoeken we dat zeker uit”, aldus de software designer. Ook moet er soms onderhoud uitgevoerd worden. “Dan werken we op locatie, in een tunnel bijvoorbeeld.”

Werken bij HIG

Het werken op verschillende locaties maakt het werkt volgens Matthijs leuk. “Het gebeurt misschien maar eens in de maand, maar je komt wel op locaties waar niemand anders komt. In plaats van met de auto door de tunnel, zit ik naast de weg in een bunker. Dat is wel bijzonder”, vertelt Matthijs. Ook de vrijheid is voor Matthijs belangrijk. “Ik kan zelf mijn dag invullen en mijn eigen technische keuzes maken. Er wordt hier niet opgelegd hoe je iets oplost, als het maar opgelost wordt. Daarnaast maken de collega's en de ad-hoc manier van werken het leuk. De mentaliteit past echt bij mij.”

Dat HIG een werkgever is die bij hem past, blijkt al uit dat hij na jaren weer terugkeerde. “Het is een informele, platte organisatie. HIG is betrouwbaar en hecht, iedereen kent iedereen en niemand is bang voor de ander. Het is onderling met collega's dan ook altijd gezellig.” Ook hecht HIG veel waarde aan persoonlijke ontwikkeling. “Ik heb hier de vrijheid gekregen om stappen te zetten naar waar ik nu ben. Als ik kijk naar mijn opleiding is het bijzonder dat ik hier nu zit. Maar het is toch gelukt. Ze hebben heel veel vertrouwen in mij gehad”, aldus Matthijs.

Perfecte collega

De perfecte collega is volgens Matthijs proactief, kan goed zelfstandig werken, werken onder druk en heeft ervaring. Natuurlijk doorloopt een nieuwe software engineer wel een intensief inwerktraject om de systemen bij HIG te leren kennen. “Je wordt eerst bekendgemaakt met alles waar we hier mee werken. Dan begin je met een eerste klusje, een kleine wijziging”, legt Matthijs uit. Zo krijgen ze een goed beeld van hoe snel iemand het onder de knie krijgt en hoe veel kennis hij of zij al heeft.

“Onze systemen staan geschreven in bekende codetaal, dus of iemand kent de taal al, of iemand kan het heel snel onder de knie krijgen als ze vergelijkbare talen gewend zijn”, aldus Matthijs. Voor een nieuwe collega heeft hij een laatste tip: “Wees niet bang en verbreed altijd je horizon!”

Heb jij ook interesse om te werken bij HIG Traffic Systems als Software engineer?  solliciteer dan op de vacature.

Terug naar het overzicht
{$headers}