De eerste BFB’s zijn geplaatst!

De BFB is een soort draaideur die een versmalling geeft in gesloten positie om alleen voertuigen op basis van de lokale breedte beperking (2.20m) door te laten. Bredere voertuigen kunnen een ontheffing aanvragen voor deze beperkende maatregel.  Het is een verkeersmaatregel om het gebied veiliger te maken voor de kwetsbare verkeersdeelnemers, het beschermen van de smalle kwetsbare wegen en te voorkomen dat zwaar verkeer zich klem rijdt of wegzakt in de berm

Het afgelopen jaar is intensief gewerkt aan een “state of the art” betrouwbare en veilige werking van de BFB’s. Ook is er in het ontwerp rekening gehouden met allerlei technische uitbreidingen, zoals de mogelijkheden voor statusbewaking, lokale bediening en bediening op afstand.  De komende periode worden de locaties verder ingericht met verkeerslichten en prioriteit systeem voor hulpdiensten. Na het testen van website tot en met bediening zal de feitelijke in dienstelling volgen door Gemeente Bodegraven-Reeuwijk.

Er is veel interesse voor de BFB.  Niet alleen voor toepassing bij C-wegen, maar ook voor het beschermen van kunstwerken (bruggen) en voor het maken van een beweegbare versmalling (zonder breedte beperking).

Bij een versmalling als snelheid beperkende maatregel binnen de bebouwde kom wordt bij twee rijstroken in tegengestelde rijrichting een vaste versmalling naar één rijstrook toegepast. Echter bij verkeersdrukte, spitstijden en calamiteiten kan dit ook weer tot een ongewenste bottleneck leiden en/of snelle doorgang van hulpdiensten onmogelijk maken. De BFB is hiervoor ook een goede uitkomst volgens de vele reacties die we hebben mogen ontvangen.

Terug naar het overzicht
{$headers}